Madridi parkok 3. a Madridi Királyi Botanikus kert

Amikor másdoszor hagytam el Madridot, a repülőn egy lánnyal beszélgettem főleg Madridról, mennyire jó hely, ki mit látott. Én akkor nem sokat, a parkok közül a Retirot, sajnos akkor többre nem volt időm. Útikönyvet pedig nem néztem meg előtte, mert nem Madrid volt az akkori célállomás. A lényeg, hogy a lány javasolta nézzem meg egyszer a Királyi Botanikus Kertet. Így tettem...

A kert területét VI. Ferdinánd jelölte ki 1755.-ben. Eredetileg is botanikai gyüjteménynek és gyógynövény gyüjteménynek készült. A kert tervezése 1774-ben Francesco Sabatini és Juan de Villanueva nevéhez fűzödik. Nem sokkal a kert első kialakítása után kezdték el építeni nem messze tőle a Pradót (1785), mely a spanyol királyi család műkincs gyüjteményének épült. A kertben a jó klimának köszönhetően széles körben fellelhető növény világ kerül bemutatásra. Az öt kontinensről összegyüjtött közel 30000 féle lágy-fásszárúak, évelők, cserjék, illetve 1500 fa kiültetése teszi impozánsá a kertet. A kert nyolc hektáron fekszik. Kertépítészetileg romantikus stílusú. Kavicsos sétányok, a központban díszmedence, a buxusokkal körbevett ágyások kialakítása, a zegzugos vonalvezetés. A XIX. században épült a pálmaház, a XX. században pedig az üvegház, mely a trópusi-szubtrópusi és sivatagi éghajlatról származó növényeket fogadja be. A kert egész évben nyitva van (3 EUR). Aki a Pradoban jár, érdemes utána betrénie a botanikus kertbe. Az írások szerint 2014-ben az 5. leglátogatottabb "múzeum" volt Spanyolországban.

A fenti kis "esszét" bárhol kimásolhatja az ember. A lányra hallgatva elmentem. Vegyes érzések fogadtak. Sajnos a történetet mindenki ismeri, amikor valami nagyon be van harangozva és az ember nagyon várja és akkor jön a realitás. Mi volt a realitás? Bár tudom, hogy a botanikus kertek lényege, hogy a fajok és fajtákat bemutassa, változatok emiatt nagyon nem szerepelhetnének, mert akkor már akkora lenne a gyüjtemény, amit egy 8 hektáras terület nem bírna el. Ez azt jelenti, hogy egy botanikus kertet ki lehet építeni látványosan, de a növények sokszor nem biztos hogy annyira látványosak, de evvel nincs is semmi baj. Ebben az esetben a széles választékkal lehet a látogatókat laikusokat, hobbistákat és szakmabelieket elkápráztatni. Ez a káprázat számomra nem volt meg. Biztos nagyon vártam, de nem jött össze. Egy ilyen típusú park sok munkával jár, fenntartás, újabb növények telepítése stb. ezzel nincs is semmi gond. Mégis ezen a helyen valami tespedséget, valami elveszett dolgot éreztem, némi hobbista érzülettel megfűszerezve. Maga a kert kialakítása, mely a régi kertépítészeket dicséri teljesen jó, tulajdonképpen tökéletes, a régi és régebbi növények szépek, itt-ott kikopnak, de nem zavarók, kellemes a hangulata. Ami szembeötlő, az-az ágyások üressége, kopottsága, elhagyatottsága. Lehet rossz időben mentem, de sajnos a kert nagy részében evvel a kopottsággal és időnként amatörizmusával találkoztam. Ami élmény volt az-az üvegház, itt teljesen el lehetett veszni. A kertben bolyongva is kellemesen érzi magát az ember, de én nem éreztem a helyén magát a kertet, mint Európa egyik legfontosabbnak kikiáltott és Madrid egyik legtöbbet látogatott helyét. Ha megint Madridban járok akkor biztos megint elmegyek, mert lehet én voltam nem a legmegfelelőbb időben és mindig kell az ilyen helynek esélyt adni. Összevetve a többi parkkal,több park is magasan a Botanikus Kert felett állt látványban, de hangulata és kialakítása kellemes környezet így is, de a következő alkalommal nem fogom magasra tenni a mércét.