szerves és mű 2. (N,P,K)

"Fiatal ember! Miért van az, hogy van nekem elég nagy tujám és eddig teljesen jól növögetett, de most valahogy betegeskedik? Mivel kéne permetezzem, hogy helyre jöjjön. Gomba lesz ugye? A szomszéd azt mondta gomba..."

Az első részben tárgyaltuk, hogy mennyire fontos a szerves és szervetlen trágyák használata. A növény forrását a talajból tudja csak pótolni -kivéve a pillangós viráguakat, mellyek nitrifikáló baktériummal rendelkeznek-. A szerves anyagok a természteben az elhullott növényi és állati tetemekből adódik, mellyek bomlás útján válnak felvehetővé. Mesterséges környezetben nem termelődik egyáltalán, vagy alig termelődik akkora mennyiség, ami a növény számára elegendő lenne. Ideig-óráig tartalmazhat a föld annyi tápanyagot, hogy boldoguljon vele az egyed, de idővel a folyamatok lelassulnak -a növekedés, a termés képződés-, vagy pedig leáll, szervezeten belül megindul a leépülés, mely betegségekhez vezethet és végül elérkezik a halál. Azt könnyű belátni, -ha egy kicsit bele gondolunk- hogy a mesterséges környezetben -mint amilyen a kert is- miért nincs, vagy csak alig tápanyag felhalmozódás. Fűvet nyírunk, metszünk, mely után összeszedjük a törmeléket és jó esetben komposztálunk (késöbbi cikk!), rosszabb esetben kidobjuk, jó pénzért elszállítják (amit később megveszünk virágföld gyanánt), a lombot is össze gereblyézzük és el vele. Egy erdőben sokszor térdig lehet járni a felhalmozódott levél és egyébb hulladékban, amiből avar és végül talaj lesz. DE a kertben ilyen nincs, maximum az idős nénikénél, ahova már nem jár a család segíteni, így a kert "elhanyagolttá" válik. Ebben az esetben a szerves trágya mellett javasolt kiegészítéskén a műtrágyák használata. Az elöbbi résznél beszéltünk a műtrágyák tipusairól, de hogy mit is tartalmaznak ezek a műtrágyák, független attól, hogy olcsók vagy drágák érdemes megemlíteni.

A növények legnagyobb mennyiségben C,O,H-t tartalmaznak. Ezt víz, levegő stb. formájában felveszik szétbontják, hasznosítják. Ez a három elem kevésbé fontos most számunkra. A tápelemek tekintetében két nagy csoportot választunk szét. Mindkét csoport elengedhetetlen a növényi működéshez, de az egyik csoportra nagyobb mennyiségben, a másikra kisebb mennyiségre van szükség. Ezek a makro és mikroelemek.

Makroelemek: N,P,K,S,Ca,Mg

Mikroelemek: B,Cu,Fe,Mn,Mo,Zn,Cl (Na,Co,Si,Al)

A három legfontosabb makroelem a nitrogén (N), foszfor (P) és a kálium (K).

Nitrogénre van a legnagyobb szükség. Az alap építőköve a C,H,O mellett. Sokszor mondják, hogy attól szép zöld a fű, mert nitrogénnel van etetve. (igaz is meg nem is) A növekedésnél, főleg fiatalabb korban elengedhetetlen elem. A nitrogénről tudni kell, hogy nagyon mobilis elem. Egy év alatt több métert képes mozogni a földben. Ezért is volt gond régen a mezőgazdaságban a túlzott műtrágyázásoknál, ahol a főként N alapú műtrágyákat használták nyakra-főre, így a talaj, később pedig az ívóvíz készleteket nitrátosították el.

Foszfor fontos az energia képződésben (ATP szintézis: egyfajta benzin a növény számára, mely által energiákat tud nyerni az életműködéséhez); fontos a gyökér képződésnél és fontos a virág képződésnél is, illetve a termőre fordulásnál. A foszfor mozgása a talajban az egyik leglassabb. Évi 1-2 centimétert mozog. Emiatt komoly mennyiségben tud felhalmozódni, mely hosszabb távon káros lehet. 

Kálium szerepe fontos a növény vízszállításánál (tulajdonképpen paritásban van a N-el). A folyamatos vízellátás által a növény tömeggyarapodását biztosítja, rengeteg enzimet aktivál. A légzésben is elengedhetetlen szerepe van. Télen a fagyállóságát növeli a növénynek. Kálium évi 30-40 centimétert mozog a talajban.

Ha akuttá válik a tápanyag bevitel, akkor szükségem lehet a műtrágyák használatára, de az egyensúly megtartásának érdekében nem szabad átlendülni a ló másik oldalára. A műtrágya túladagolás kiégéshez vezethet; bizonyos tápanyagokat kiszorítva megboríthatjuk az egyenletes tápanyag ellátást, mely a növényi működésnél okoz problémát; túl nagy növekedéssel (pl. sok nitrogén) laza szövetállományt eredményezhetünk, emiatt növényünk rosszul fogja tolerálni a fagyokat. A műtrágyákat mértékkel, de szerencsére a szervestrágyát mértéktelenül lehet kijuttatni.