Permetezési alapok 1. (lemosó permetezés)

Itt a tavasz, vagy inkább nyár, de ez nem gátolhat meg abban, hogy neki álljon az ember permetezni.

A permetezés lényege a védelem. Három fő csoport ellen védekezünk. Rovarok, gombák, gyomok ellen. Itt "kora" tavasszal, ami inkább nyár kezdeti hangulatú az évi legelső permetezést kell megejtenünk. Mivel, mi ellen? A két legfontosabb kérdés. A két fő csoport a gombák-baktériumok csoportja általában teljesen más permetezést igényel, mint a rovar kártevők csoportja. Más a hatóanyag, más a szer. Ez persze nem jelenti azt, hogy külön időben kell őket permetezni. A komplex permetezés alapja, hogy egy időben, egy helyen több kórokozó (gomba-baktérium) és kártevő (rovarok-bogarak) ellen keverünk be, több szert. Ilyenkor tavasszal a lombtalan állapotban lévő lombosokat kell permetezni ezt nevezzük lemosó permetezésnek, melynek alapja kén és réz anyagok némi orsóolajjal, vagy vazelinnel bekeverve -vannak komplex permet anyagok pl:Vektafid R-. A kén és réz átfogón ver oda a gombák nagy többségének, a kén külön az éppen kelő tetveknek, atkáknak, tripszeknek, pajzsteveknek, illetve az orsóolaj szintén az éppen fejlődő rovar kártevőket fojtja le. A réz fontos a baktériumok ellen és itt főként a csonthéjasokat tízedelő erwinia amylavora-ról (tűzelhalás) van szó. A díszfák esetében javasolt a gömbszivarfát, vörös levelű juharokat, tölgyeket permetezni lisztharmat ellen. A lemosó permetezés mind addig tart, amíg lombtalan a növény. Gyümölcsök esetében vörös bimbós állapotban metszés után a legjobb a lemosó permetezés. Amint lombos állapotba kerülnek a növények, már nem használunk lemosó permetezést, itt főként a film réteget képző orsóolajokat kell elhagyni, ez ugyanis befulaszthatja a zsenge leveleket, mely károsodáshoz -égéshez- vezet.

A gyomok ellen kora tavasszal a totális gyomírtozás javasolt, melyben legyen csírázás gátló anyag, így az éppen kelő egy és két szikű évelő és egynyári gyomokat tudjuk megfékezni. Csak ott használjunk gyomírtót, ahol szükséges: betonutak, kavicsos út (ahol nincs növényzet), parkolók. Ne feledjük, ahol ágyás van, vagy kiültetett növény és mi gyomírtót használunk, ott a kiírtásra nem szánt dísznövényünket is megtízedelhetjük.

Permetezéskor a szélre ügyeljünk, illetve alapszabály, hogy 25 fok felett nem permetezünk. Permetezés után gondosan kell elmosnunk a permetezőt. A lemosó permetezésnél nem, de az azt követő permetezésnél ügyelnünk kell a méh populációra, azt maximálisan figyelembe kell majd vennünk -későbbi cikk-, mert ne feledjük, ha nincsennek méhek, mi elég gyorsan utánuk halunk...